onsdag 21. juli 2010

Ferdaminne frå sumaren - Del fire: soga om ei jakke som vart vidgjeten!

Sumarferda held fram! No i målrørslas heimland.

Like utenfor Ålesund ligger idylliske Sunnmøre Museum - en virkelig naturperle som må oppleves. I tillegg til en moderne museumsbygning med interessante utstillinger har museumsområdet 55 gamle hus av alle slag og 40 båter! Her bør man sette av tid og rusle rundt i ro og mak.


Inne i selve museumsbygget var det særlig to ut-
stillinger som fanget min interesse. Den ene var
"Anders Hovden-rommet" og den andre var ut-
stillingen "Bønder i byen". Bildet over er fra
"Anders Hovden-rommet"

Bildene får tale for seg selv:








- og plutselig, mens man nyter museumsområdet i stille kontemplasjon, så står man der, andektig, foran vakre Borgund kirke, en korskirke fra 11-hundretallet.


Sentral i båtsamlingen er M/K "Heland",
med en dramatisk historie som
"Shetlandsbuss" under andre verdenskrig.

Nært knyttet til M/K "Heland" er også tragedien knyttet til motorkutteren "Viggo" som har fått en egen utstilling i båthallen. Den uhyggelige Rinnanbanden, også kjent som "Sonderabteilung Lola", fra Trondheim hadde lykkes i å infiltrere en flyktningetransport fra Ålesund i slutten av februar 1942. Gestapo kjente til datoen for flukten, men ikke ruta.

Av de 29 flyktningene som skipperen på "Viggo" skulle smugle ut til en shetlandsbuss, antakelig nettopp "Heland", var altså katastrofalt nok to av Rinnans angivere! Infiltratørene lykkes i å sette forfølgerne på sporet av flyktningetransporten. Katastrofen var et faktum.

Avsløringen førte til at til sammen 52 personer ble arrestert. Den 30 april 1942 ble skipperen Ole Dyrøy og 17 andre henrettet ved skyting på Trandum. I tillegg ble én slått i hjel under avhør i Rinnans hovedkvarter på Misjonshotellet i Trondheim (i dag Quality Hotel Augustin) og én døde senere på Grini.

En av disse englandsfarerne som ble arrestert ombord i "Viggo" var forfatteren Sigurd Evensmo. Han skulle senere slite med skyldfølelse for at han overlevde (han ble løslatt under det såkalte "juleamnestiet" i 1943) og debuterte som forfatter i 1945 med romanen Englandsfarere som ble en stor suksess.


Har en først tatt turen ut til Sunnmøre Museum anbefales å kjøre videre ut, rundt fjorden, til Langevåg og et unikt stykke norsk industrihistorie. Her ligger den tradisjonsrike Devoldfabrikken, med sitt fabrikkutsalg og et eget helt spesielt museum.

Ole Andreas Devold startet sin ullvarefabrikk i Ålesund i 1853. "Islenderen" og "Blåtrøya" er i dag 150 år gamle merkevarer fra Devold. Ideen var å produsere varmt kvalitetstøy til fiskere og sjøfolk, klær som tålte arbeid i tøffe værforhold.

Devold var en mann som fulgte med i tiden. Han forsto raskt at den nye energiformen, elektrisk strøm, ville bli viktig for hans fabrikk. Derfor ble en ny fabrikk bygget i Langevåg i 1868. Bare fire år etter at Edison hadde funnet opp glødelampen var Devolds fabrikker i Langevåg opplyst av elektrisk strøm og de store veve- og spinnemaskinene drevet av strøm. Allerede året etter at Bell hadde oppfunnet telefonen var det telefonforbindelse mellom fabrikken i Langevåg og bedriftskontorene i Ålesund!




Midt på 1950-tallet reiste en av sjefene på Devoldfabrikken til hovedstaden. Der så han "My Fair Lady" på teateret. Synet av Professor Higgins i den spesielle "Higgensjakken" ga forretningsmannen fra Sunnmøre en lys idé! Vel tilbake i Langevåg tegnet han en jakke som ble satt i produksjon og ble en stor salgssuksess.

"Blåtrøya" (til venstre), "Islenderen" (hengende
over kisten) og flere versjoner av "Higgensjakken"
- tre eksempler på norsk industrihistorie!

I neste bolk av historielærarens sumarminne: vegen ut mot havet og ferda til Nidaros!
Fylgj med - fylgj med!

Midnatt i Ålesund...

Ingen kommentarer: